TİB’in ağırlıkla vatandaş şikayetlerine dayanarak kaldırttığı veya erişimi engellettiği web sayfası sayısı 60 bini geçti.
Sanal alemi mercek altına alan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB), bugüne kadar ”Uyar-Kaldır” yöntemiyle internetten çıkarttığı zararlı içerik sayısı 60 bini geçti.
TİB bünyesinde 2007 yılının Kasım ayında kurulan İnternet Daire Başkanlığı, internet ortamındaki ‘zararlı içerikler’e karşı büyük bir mücadele sürdürüyor.
İlk olarak ”www.guvenliweb.org.tr” ve ”www.guvenlicocuk.org.tr” internet siteleri aracılığıyla bilgi veren TİB, www.ihbarweb.org.tr ile de başta erotik içerikli siteler olmak üzere pek çok sayfayı tek tek kaldırtıyor veya siteye erişimi engelletiyor.
TİB bu sansür kararlarında çoğunlukla ‘vatandaştan gelen şikayetleri’ esas alıyor. İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, İnternet Daire Başkanlığının kuruluşunu gerçekleştiren 5651 sayılı Kanunla birlikte internet kullanıcılarının güvenliğine yönelik bir ihbar merkezi kurulduğunu belirterek, yaklaşık 3,5 yıldan bu yana 250 binden fazla ihbar ve şikayet aldıklarını söyledi.
Söz konusu başvurular çerçevesinde ilk olarak şikayete konu içeriklerle ilgili inceleme ve tespit yaptıklarını, ardından yasalara aykırılık teşkil eden bölümlerin çıkarılması için ilgili internet sitesinin yönetim ve servis sağlayıcılarına uyarıda bulunduklarını belirten Şen, bu yönteme teknik tabiriyle ”Uyar-Kaldır” adını verdiklerini bildirdi.
Şen, Türkiye’deki tüm yer sağlayıcıların bu uyarıların tamamına yanıt verdiğini ifade ederek, yurt dışı kaynaklı siteler için de 34 ülkenin üye olduğu Uluslararası İnternet Bilgi İhbar Merkezleri Ağı (INHOPE) nezdinde girişimlerde bulunduklarını belirtti. Şen, bu ihbar ağına Türkiye’nin de Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla yakın bir zamanda üye olacağını, TİB bünyesindeki ”www.ihbarweb.org.tr” adresinin de bu ağın bir parçası haline geleceğini söyledi.
Bugüne kadar yaptıkları işlemler neticesinde zararlı görülen 60 bin içeriğin internet ortamından çıkarıldığını dile getiren Osman Nihat Şen, ”Uyar-Kaldır” talebine yanıt vermeyen internet sitelerinin erişimini ise yargı kararıyla veya kanunların TİB’e verdiği yetki ile resen engellediklerini bildirdi.
İHBAR VE ÇIKARILAN İÇERİKLER
TİB İnternet Daire Başkanlığına bugüne kadar ulaşan ihbarların sayısı 269 bin 337 oldu. Söz konusu ihbarların büyük bir bölümü ”müstehcen” içeriklerle ilgili olurken, sıralamayı Atatürk aleyhine yayınlar ve fuhuşa yönelik web sayfaları takip etti.
”Uyar-Kaldır” yöntemiyle bugüne kadar kaldırılan içerik sayısı ise 61 bin 674 olurken, bunlardan 27 bin 315′i ”müstehcenlik”, 25 bin 454′ü ise Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsamında değerlendirildi.
Sıralamayı kumar (4 bin 373), bahis (bin 742), intihar (bin 542), çocuk (374), fuhuş (355), sağlık (354), uyuşturucu (58) ve ”diğer” olarak nitelendirilen (107) sayfalar izledi.
2 yorum
Türkiye’de İnternet hala daha sıkı takip altında ki.
Teşekkürler.